Monday, May 2, 2011

Yeayyyyy!!!

At last, I drawn my 1st salary since I graduated from my university...wahahaha


SO, I want to buy this and that and also that....owh~sadly....it is not enough...wahahaha

after sending my bike for maintenance, I lost 1/3 of my salary..oh my~but I can go to work with peace without worrying about the safety anymore(still my front tire and disc-brake give significant threat bcos of insufficient fund)...hmmm~

Now I am wawiting for my 2nd month salary!!!wahahahaha

Friday, April 22, 2011

Orait...new life has begun!!!

ok...apa yg ak dah achieved stakat ni!!!

1) Job - partly secured!!!
2) CIMA - on going!!!
3) GE - on track!!!
4) Jam tangan - hmmm...ak harap someone bg gift kat aku, kalo ada org mcm no. 5 lagi best...wahahahaha
5) seorang wanita yang baik dan mampu menerima diri aku seadanya????bluekkk!!!sapa la nak ko tah, dah ar x ensem, kaya mcm mana pown xde maknenye org nk kat ko!!!dah la taste pelik!!!!forever alone la~wahahahahahahahahahahahahahahahahahaha
(owhhh...sedih tu bila xde...kalo la ak dapat~~~)

hmmmm...it ain't easy utk dptkan ap yg aku nak...hidup ni x semudah yg kita sangka, especially part relationship neh...hmmmm...xbest betol...i2 la satu2nya Goal bg ak the HARDEST...ak rasa ak ptt buang la goal tu dr idop aku nih..ak x suka mengalah(unless utk tgk org len bahagia...so stupid la..no people do that to you, ad some je...ahahahaha), tp hmmmmm...blh la ak blanja dwet kawen yg ak simpan selama ni~wahahahaha!!!!!!wah, ak dapat bayangkan betapa sunyinya idop ak LOL...

wokeh, hanya Allah yang tahu...ak hanya berusaha, Allah yg menentukan...tp yang no 4 & 5 tu, ak kurang pasti nk usaha mcm mana...kekekekeke..tingat lagu Maher Zain;

"InsyaAllah 3x
You'll find your way"
setiap ak kali ak amik adik ak balik ngaji, lagu ni la ak pasang...ak slalu doa semuga Allah murahkan rezeki, berikan petunjuk untuk aku berjaya cari keja, sambung blaja n dapat jodoh...alhamdulillah 1st n 2nd tu dah dapat InsyaAllah.....yg ke-3??ahahahaha..xpe la~


p/s : entri ini ditulis ketika aku berada di 1/3 malam...oleh kerana ak tgh bersedih, ak pown tulis la sbb x de org nk sembang ngan ak kul 4pagi ni...gilo apo ahahaha....haih...sape la yg g ungkit pasal jodoh ni, tahapehape betol...kan dah jadi mcm ni ;(

Wednesday, February 16, 2011

Hmmm..kenapa aku menangis?

Entri ni agak panjang dari aku...and agak merepek(depend pada reader la)...if ada salah silap, feel free to tegor..nnt aku edit balik..kekeke...biasala ilmu kurang tp ngada2 kan kan kan?

Hari ni ak bangun subuh, biasala ada orang gerak baru bangun..ahahaha..time kasih la kat orang tu, semoga murah rezeki dan berbahagialah dia dunia dan akhirat. Tapi bukan dia yang ak nak cite, but iklan Maulud Nabi yang kat TV3. Nasyid background dia agak menyentuh kalbu..starting lagu mcm BSB punya lagu pon ade..hmmm...pagi ni, dari pukul 8 sampai skang ni pon aku replay lagu tu je!Indeed aku rasa tenang but at the same time rasa nak menangis pon ada. Aku terpikir, Cukupkah amalan aku?Diterimakah amalan aku?Betulke aku dah ikut sume suruhan Allah(yang wajib je^^)?Kadang-kadang aku terfikir jugak, even semayang, puasa aku cukup, tapi still aku buat dosa. Aurat aku bukan aku jaga sangat, mulut aku ni apetah lagi..kalau aku mati waktu ak tengah merepek kat belog ni?x ke naya...hmmm..Nauzubillah..

Ada orang penah tanya aku macam mana nak rajin dalam semayang? Aku cakap la ko buatla dengan ikhlas, konpem ko suka semayang. LOL! Statement tu betol tp salah!!ahaha...Allah x kan mengubah nasib sesuatu kaum tu kalau kaum itu x berusaha mengubahnya sendiri..kalo nak tunggu ikhlas tu datang, berzaman la, x ramai yang dapat mcm gitu je...so, kita kena berusaha mencari keikhlasan dalam beragama. Kita kena biasakan diri kita dengan ibadat tu, barulah kita dapat rasa nilainya. Sebagai contoh, aku sayang mak abah aku. Tapi macam mana aku boleh sayang dorang? Sebab apa aku sayang dorang? Sebab aku dah biasa dengan dorang dari kecik sampai ke besar(besar gile)..kalau nak tinggalkan diorang pon x sanggup..cube kalo dorang buang ak waktu kecik, bila dah tua bangka nie konpem la x de perasaan kasih sayang kat dorang melainkan hanya kepada orang asing( kalau tarzan dia sayang gorilla kat utan nun^^) yang membela aku tu. So, mula-mula tu memang kita kena push sket diri kita untuk berubah. Kalo kita x berapa rajin nak semayang, kita cuba push diri kita untuk penuhkan waktu solat. Bila kita dah biasa, nak tinggal pon rasa segan, rasa semacam jee..haa..dah berjaya di situ...applicable utk sume bende ni...kita nak berubah tapi kita takut kita hilang something, mcm kawan ke gf ke..but hey, if they cannot accept the new you, how can they accept you when u become old and rotten and sick?ahahaha

Kita bukan jadi hipokrit. Ada orang kata, "aku nak jadi diri aku, aku x nak ikut orang lain, orang lain suruh buat baik aku baik, hipokrit ar, tunggu la ak dah tua sket ke bila sampai seru ke..."...actually no!We should be the person we are meant to be!A good muslim and a good world citizen!dari bila we should start?from NOW!mula2 x payah la kejar bende2 sunat kalau rasa berat( kalau dapat buat amalan sunat ni lagi bagus), buat dulu benda wajib, solat, puasa, aurat, tutur kata(ni aku ni!gemok cakap mulut ak celupar...wahaha, tgk sempat kutuk lagi!)...jadikan akal yang waras sebagai nakhoda, bukan nafsu...beat ur lust and u will feel happy..u just need to be brave and firm. It's not just you, but me too!

*This entry were done while I'm cooking!!!wahahaha...

So, this is the song that I heard :
Artist : Nowseeheart
Song  : Selawat Atasmu


DOing Right Or GETting Right?

Hmm~ It's been ages since this question start to stuck in my mind. What's the difference as long as you get the results done rite? But still DO and GET are two different word.

Doing right is when you put the right set of actions (in legal, moral and systematic manner) to achieve your goal. And your goal will might be achieve and maybe not. So, it's not 100% achievable guarantee.

Getting right is when you pursue your goal with any means necessary without take into the account whether the action taken is legally or morally right or wrong. So, it's 100% achievable guarantee. Mostly people do it in the wrong way because it usually cheaper and easier to get something by "cooking the books".

Which one will be my choice?hmmmm

Saturday, February 5, 2011

Facebook Shutting Down!!!!!

Arghhh!!! Why??!!!

In before, there was a hoax about all facebook users will be charge remember? And now this?D'oh...do Mark really want to shut it down?? ahaha...this hoax is the biggest one i've ever heard lol!

Suddenly, my friends on facebook all worried about their very existence in that Sacred Virtual World. I admit, Mark Zuckerberg now is like a God!! Facebook now been used all over the world. The games, apps, friends connectivity, all this make facebook really entertaining. It's like a new religious which people abide to it every single time of their life ; at home and at work!!. Fuh...even me cannot tahan also^^


And then, came this news which literally like it is the end of this world. Facebook will be shutdown!. All people started to worried about it. It's like almost everyday people post their status about it. Hmmm..now there is an apps to verify whether you are an active user or not which by subscribing it, you'll be considered as an active user. And for inactive user, their very existence in this world will be vanished!wahaha..


C'mon peeps. Really? You really want to believe it? Goldman Sach just throw his money into this Sacred Virtual World. Do you think he's so stupid ka to throw his money just like that? Plus, if they really want to shut-it-off, they definitely will tell us personally by message or in-facebook announcement. But seriously, please do the research before jump into any conclusions^^ You have the right to be worry but your worry must have a strong foundation.



Lol..enjoy this video cut from south park about Facebook phenomenon^^

A Nice Article For Woman ^^v

I saw an article shared by my friends on my facebook wall. I clicked it and read it. Then I realise is this me? ahahaha...lol..the author described it pretty well but not that well. Still good for me lol^^ Enjoy :

Monday, January 31, 2011

25 things about me!!!( Seriously Not A Serious Version!!!)

Just me killing my free-time with my friend~owh... see here^^

Wazie, setakat 25 tue sonang je…pakchik ni dh idop beriban-riban tahun tau, apalah sangat 25 tue. Sila hayati 25 perkara yang pakchik ada ;

1 – Hensem
2 – Comel
3 – Ada album
4 – Pernah berduet dengan Rafeah Buang
5 – Seorang lelaki SEJATI
6 – Mempunyai ketinggian yang normal
7 – Pandai mengaji
8 – Pandai semayang 5 waktu
9 – Tahu Rukun Iman
10 – Tahu Rukun Islam
11 – Ada lesen motor
12 – Ada juga lesen kereta
13 – Pandai masak mee segera
14 – Ada akaun Facebook
15 – Tak tahu malu sket
16 – Tidak menghisap rokok
17 – Sukakan Coki2
18 – Sukakan kanak-kanak
19 – Ada belog
20 – Tahu bagaimana menggunakan duit dengan betol
21 – Syok sendiri apabila menyanyi di atas stage
22 – Teringin berduet dengan Taylor Swift
23 – Teringin nama diabadikan di Walk of Fame di Hollywood sana
24 – Teringin makan nasi minyak anak ni…cepat la sket kawen
25 – Teringin melihat Makchik Latifah kau menangis…wahaha